Михайлівська громада

Запорізька область, Запорізький район

Звіт за ІІ квартал 2019 року Служби у справах дітей виконавчого комітету Михайлівської сільської ради

Дата: 20.08.2019 02:44
Кількість переглядів: 780

Фото без опису

Звіт за ІІ квартал 2019 року

Служби у справах дітей виконавчого комітету

Михайлівської сільської ради

 

Служба у справах дітей виконавчого комітету Михайлівської сільської ради відповідно до чинного законодавства України забезпечує соціально – правовий захист всіх дітей, а особливо тих, які потребують додаткової уваги з боку держави: дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Упродовж IІ кварталу 2019 року Службою проводилась робота щодо формування обліку дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, з метою соціального захисту дітей. Станом на 01.07.2019 року на первинному обліку в службі перебуває 34 дитини: 7 – дітей-сиріт, 27– дітей, позбавлених батьківського піклування. Із зазначених категорій дітей перебувають під опікою та піклуванням – 28 дітей; в дитячих державних закладах на повному державному забезпеченні перебувають – 6 дітей, дітей-сиріт, та дітей позбавлених батьківського піклування, які прибули з інших територій та проживають на території Михайлівської сільської ради – 5.

З метою здійснення систематичного нагляду за умовами утримання та виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в сім’ях усиновителів, опікунів та піклувальників Службою здійснюється обстеження сімей, в яких проживають діти-сироти, та діти позбавлені батьківського піклування. Порушень прав дітей не виявлено. На території Михайлівської сільської ради функціонує одна прийомна сім’я, в якій виховується 3 дітей із них 1 дитина-інвалід. З метою перевірки умов утримання та виховання дітей в прийомних сім`ях Службою здійснюється, не рідше одного разу на рік, відвідування прийомних сімей. Під час перевірки значна увага приділяється умовам утримання та виховання дітей в сім`ях, змінам у фізичному та розумовому розвитку дітей під впливом сімейного оточення, рівню адаптованості їх у суспільстві.

На сьогодні в Україні пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування є усиновлення. Громадяни, які виявили бажання усиновити дитину, звертаються до служби у справах дітей для отримання консультації та постановки їх на облік усиновлювачів. На даний час на підвідомчій території перебувають 9 опікунів.

Виконавчий комітет Михайлівської сільської ради, як орган опіки та піклування, забезпечує дотримання державних гарантій та реалізації прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на збереження майна, право власності або право користування яким мають діти зазначених категорій. В даний час Службою ведеться робота щодо набуття право власності на спадок, право на яке мають діти-сироти.

 З метою забезпечення захисту прав та законних інтересів дітей на підвідомчій території працює комісія з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Михайлівської сільської ради, роботу якої забезпечує служба у справах дітей, а саме: здійснює прийом громадян з питань що потребують колегіального вирішення, збирає документи, формує справи та виносить питання на розгляд Комісії.

Протягом IІ кварталу 2019 року було проведено 4 засідання комісії з питань захисту прав дитини, за поданням служби у справах дітей було винесено на розгляд 10 питань, щодо: повернення дітей в родину; влаштування дітей в державний заклад; надання висновків щодо доцільності позбавлення батьківських прав громадян, які неналежно виконують батьківські обов’язки.

В рамках реалізації Загальнодержавної програми «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини» служба у справах дітей вживає заходів щодо виявлення дітей, які жебракують та тривалий час проводять на вулиці без нагляду дорослих. Відповідно до наказу по Службі було здійснено 3 рейди, 1 з яких за участю дільничого інспектора, щодо виявлення факту бродяжництва та правопорушень серед дітей шкільного віку, складено 20 актів обстежень умов проживання. Також особливу увагу приділялось виявлення факту жорстокого поводження по відношенню до дітей та прояву насилля.

Станом на 01.07.2019 року на обліку Служби перебуває 8 сімей, які виховують 21 дитину, які опинились в складних життєвих обставинах та, яких поставлено на облік з наступних причин: ухилення батьків від виконання батьківських обов’язків; самовільне залишення дітьми постійного місця проживання; діти, які зазнали жорстокого поводження. Категорія цих сімей постійно перебуває на контролі з метою зменшення асоціальної поведінки, проводиться профілактична робота з батьками щодо належного виконання батьківських обов’язків та відповідальності згідно з чинним законодавством України.

Протягом IІ кварталу 2019 року Служба брала участь у 3 судових засіданнях про розгляд справ щодо доцільності позбавлення батьківських прав та участі батька у вихованні малолітньої дитини.

На постійному контролі в службі у справах дітей перебуває питання жорстокого поводження з дітьми та попередження насильства в сім’ї. За звітний період до служби надійшло 1 повідомлення щодо жорстокого поводження з дітьми, факт скоєння насилля не підтвердився, натомість, складено акт відвідування родини та попереджено батька про кримінальну відповідальності у разі вчинення зазначених дій.

 

Начальник                                                                   О.ЄФІМЕНКО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора