Михайлівська громада

Запорізька область, Запорізький район

Сільський будинок культури - осередок культури Михайлівської ОТГ

Дата: 21.11.2019 08:44
Кількість переглядів: 6308

Фото без опису

Головним осередком культури в нашому ОТГ є сільський будинок культури у с.Михайлівка та люди які там працюють, що  віддають частинку душі на розвиток культури, а саме цікаво проводять  культурно-масові заходи. Сільський будинок культури розташований в центрі села і має надзвичайно велике значення у житті сільських жителів.

Будинок культури – це гордість нашого села і на сьогоднішній день в ньому проводяться концерти до різних свят, вогники,  розважальні заходи, в яких беруть участь працівники культури, учасники творчих колективів, окремі виконавці художньої самодіяльності будинку культури а також мешканці Михайлівської територіальної громади.

Заклад сприяє розвитку творчих здібностей і обдаровань різновікових груп населення, організовує дозвілля, залучає сільську молодь до традицій народної культури, підтримує індивідуальних талантів й обдарувань. Започаткована робота з вразливими групами нашої Михайлівської об’єднаної громади. Проводяться заняття з елементом тренінгу це «Професія щасливої людини», «Профілактика булінг в шкільному середовищу» для школярів. Для людей похилого віку та пенсіонерів зустрічі з чаюванням, святкові вогники, поздоровлення на дому. Запрошуємо людей з інвалідністю для участі в концертних програмах, майстер – класів, виставках. Намагаємося робити заходи та акції, які б привернули увагу громадськості до суспільного життя Михайлівської громади.

Фото без опису

В Михайлівському СБК функціонує 8 гуртків:

  1.  Дорослий вокальний колектив «Орхідея»- 2 вікових групи;
  2. Театральний гурток «Здраствуйте»- 2 вікових групи;
  3. Вокальний дитячий гурток «Акварельки»- 1вікова группа;
  4. Художнього читання «Слово»- 2 вікових груп;
  5. Вокальний дует «Кольори»- 1 вікова группа;
  6. Народний хореографічний ансамбль «Веселка»- 4 вікових групи;
  7. Гурток декоративно- прикладного мистецтва «Умілі руки» - 2 вікових групи;
  8. Фольклорний колектив «Михайлівські вечорниці» -  1 вікова группа.

Фото без опису

За 2018 рік в Михайлівському СБК на високому рівні було проведено 42 заходів (6600 відвідувачів). Зокрема: виступів художньої самодіяльності – 14 (1100 відвідувачів), виступів професійних колективів – 2 (600 відвідувачів), виставок декоративно – прикладного мистецтва – 13 (1800 відвідувачів).

Протягом 2019 року працівники культури втілювали в життя  заплановані заходи щодо організації дозвілля жителів села, особливо молоді, проведення культурно-розважальних заходів, релігійних та державних свят згідно плану роботи на 2019 рік.

Колектив Михайлівського СБК продовжує працювати у тісному контакті з Михайлівською сільською радою, Михайлівським навчально-виховним комплексом, музичною школою, шкільною та сільською бібліотекою, ветеранською організацією, з місцевим храмом «Архістратига Михаїла», недільною школою «Бджілка» – яка працює при місцевому храмі,  депутатами, спонсорами та активістами.

Фото без опису     Фото без опису

Фото без опису     Фото без опису

Працівники будинку культури постійно сприяють розвитку народних промислів та діяльності майстрів традиційного мистецтва з вишивки, бісероплетіння, орігамі, в’язання крючком, живопису та інші. Майстри декоративно – прикладного мистецтва є активними учасниками виставок народно – прикладного мистецтва, які є учасниками любительського об’єднання  «Михайлівські візерунки». Вольський Ігор (30 років має синдром Дауна, вишиває картини авторською технікою), Хустенко Микола (67 років малює картини масляними фарбами).  славнозвісні народні майстрині села  постійно беруть участь у місцевих та районних виставках та проводять майстер-класи. Майстерність нашого народу дивує, заворожує і надихає. Багато у нас талановитих людей, яких сміливо можна називати творчими. Про таких людей ми розповідаємо та пишемо – це Тарасенко Любов, Фрунзе Ганна, Соколовська Домна, Ротова Валентина, Алядіна Тетяна, Сичевська Людмила. Їх виставки не раз представлялись в будинку культури. Творіть і далі, наші любі майстри, дивуйте нас.

Фото без опису

Справжньою перлинкою, гордістю нашого села та Запорізького краю є творча майстерня, де народжуються яскраві, неповторні зразки народної хореографії – це народний хореографічний ансамбль «Веселка».

В 2018 році народному ансамблю виповнилося 35 років. Напрацьована досить солідна матеріально – технічна база для занять та виступів,  діти займаються в теплому сучасному танцювальному класі. Працює костюмерна, в якій налічується велика кількість українських, національних, стилізованих, дитячих, сучасних, театральних костюмів. Але не вистачає українського народного вбрання різних регіонів нашої держави, бо одяг є одним із важливим джерелом для вивчення та пізнання різнобарв’я  нашої країни.

Фото без опису

«Веселка» є лауреатом та дипломантом міжнародних, всеукраїнських, обласних та районних конкурсів та фестивалів.

Наш край ще багатий своїми пісенними традиціями. Вокальні колективи демонструють нові творчі здобутки, заряджають високою духовною енергією, натхненням, любов’ю до прекрасного шанувальників вокального співу.  Дорослий вокальний дует «Кольори» (свій творчий шлях розпочинали з художньої самодіяльності, а зараз це професіонали, яких запрошують на заходи районного та обласного рівня), дорослий вокальний колектив «Орхідея» - цей колектив завжди тепло сприймає глядач, учасники віддають часточку свого серця і душі, запалюють своїм теплом глядацький зал. Їх люблять і чекають їх виступу на кожному концерті. Солісти дорослого  вокального колектива «Орхідея», Самойленко Дарія та Соколовська Дарія,    приймали участь в обласному конкурсі солістів –вокалістів та вокальних ансамблів «Чернігівські зорі». Який проходив в  Запорізькій області Чернігівського району в КЗ «Чернігівський районний центр культури та дозвілля». Дівчата взяли участь у номінації естрадний вокал та отримали подяки від директора департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації В. Мороко та від голови предметно-циклової комісії диригентсько-хорових та музично теоретичних дисциплін КЗ «Мелітопольське училище культури» Запорізької областної ради Ю. Юдіна.

Фото без опису

Вихованці дитячого вокального колективу «Акварельки» також беруть активну участь практично у всіх заходах, які проходять на базі Михайлівського СБК.  Протягом 2019 року учасники вокального колективу "Акварельки",  взяли участь у Всеукраїнському фестивалі-кокурсі мистецтв "Таланти Хортиці" м.Запоріжжя, номінація естрадний вокал. Конкурс проходив у Палаці культури "Титан".  У 2 віковій категорії з піснею "Перерва"  отримали диплом лауреата II ступеню. Учасниця цього ж коллектива  Вернигора Анна прийняла участь у 3 віковій категорії з піснею "Паняночка-Весняночка" і отримала диплом лауреата II ступеню. Соколовська Дарія приймала участь у 6 віковій категорії з піснею "Пісня буде поміж нас" і отримала диплом лауреата  II ступеню.

Фото без опису

Солісти вокальних колективів «Акварельки» та «Орхідея» та солістка театрального гуртка «Здраствуйте» приймали участь у ІІ Міжнародному фестивалі-конкурсі дитячо-юнацької творчості «Lviv-Golden Stars», що відбувся у м. Львів. На цьому конкурсі вокалісти прийняли участь в різних вікових категоріях у номінації естрадний вокал.

  • Гнатенок Софія ІІ молодша категорія отримала диплом лауреата ІІІ премії керівник Соколовська Світлана Василівна.
  • Гнатко Софія середня категорія отримала диплом лауреата ІІ премії керівник Соколовська Світлана Василівна.
  • Вернигора Анна середня категорія отримала диплом лауреата ІІ премії керівник Соколовська Дарія Миколаївна.
  • Соколовська Дарія Миколаївна молодіжна категорія отримала диплом лауреата І премії.
  • Самойленко Дарія старша категорія у номінації художнє читання отримала диплом лауреата І премії керівник Соколовська Світлана Василівна.

Кожен учасник отримав медаль та дипломи.

А також подяку від: Голови журі народного артиста України Крачковського Василя та від директора фестивального проекту «Зірки XXI сторіччя» Валентини Пас  отримали керівники Соколовська Дарія та Соколовська Світлана  «Висловлюємо подяку за активну участь у фестивалі-конкурсі «Зірки XXI сторіччя»  Ваша творча праця, талант, наполегливість дають можливість виховувати обдарованих дітей, талановиту молодь».  Діти показали високу професійну майстерність та блискучий результат.

Фото без опису

В нашому закладі працює гурток розмовного жанру «Слово». Гурток створено 1995 році. Словом можна спепелити, словом можна вилікувати бо щире слово, добре діло, душу й серце обігріло. Всі учасники гуртка справжні майстри слова,по справжньому володіють цим чарівним жанром; Озеров Михайло (17 років пише вірші та прозу, є переможцем місцевого конкурсу «На крилах відродження») Кузнецова Поліна (дитина з обмеженими можливостями)  учасниця гуртка бере активну участь практично у всіх заходах і концертах які проходять на базі Михайлівського СБК.

Фото без опису

Свої здібності проявляють на сцені учасники драматичного гуртка «Здраствуйте».  Театральне мистецтво – це дзеркало, в якому кожен може побачити , позитивні і негативні особливості життя суспільства.  Кожна творча людина може реалізувати себе в цьому виді мистецтва. І тому з 1995 року Соколовська Світлана  творчо працює з обдарованими дітьми с. Михайлівки. Намагається розбудити, виявити творчi сили дитини для того, щоб зумiти спонукати вихованця до творчоi дiяльностi. В репертуарі гуртківців є дитячі п’єси, народні казки, уривки з українських класичних творів, власні розробки вистав. Беруть активну участь  у  шкільних святах що проходять на базі Михайлівського НВК.

Гурток декоративно-прикладного мистецтва «Умілі ручки» існує при будинку культури з 2016 року. Керівник (Шаповалова Анна Володимирівна).Кількість участників гуртка налічує 12 чоловік. Гурток безкоштовний. Забезпечений теплим приміщенням і підсобним матеріалом. Напрямок роботи гуртка – художньо- естетичний. Гурток «Умілі руки» дає можливість задовольнити запити дітей, стимулювати їхні нахили та здібності у різних галузях побутового рукоділля.Заняття розширюють і заглиблюють відомості по роботі з папером і картоном, тканиною, а також по роботі з іншими матеріалами, удосконалюють навики і уміння, що отримуються дітьми під час занять. Робота гуртка оргаанізовує з урахуванням досвіду дітей і їх вікових особливостей. Гуртківці приймають активну участь у виставках до свят, де демонструють свої вміння та свою творчість.

Фото без опису

Організація дозвілля – одне з важливіших напрямків клубної роботи, що включає в себе проведення культурно – мистецьких масових заходів, створення любительських об'єднань, аматорських колективів для населення різних вікових категорій. Важливий принцип виховання у клубному закладі – це розвиток індивідуальності.

Одним із головних принципів організації дозвілля в нашому будинку культури є врахування вікових особливостей населення. Проведенні різні за формою та тематикою культурно – дозвіллеві заходи, у яких висвітлювали події місцевого та державного значення. На протязі року було проведено ряд заходів з метою відродження національних  традицій та обрядів. Традиційно є святкування Різдва «Різдвяною стежиною», театралізоване дійство до свято Масляної «Прощавай Масляна ласуха, здраствуй Весна - щебетуха», свято Івана – Купала «На траву роса упала, в нас на вулиці Купала».

Фото без опису

Традиційно проводяться  заходи з нагоди визволення  Михайлівської сільської ради від німецько-фашистських загарбників,  урочисті заходи до дня Державного Прапора України та 28-ї річниці Незалежності, урочисте святкування Міжнародного жіночого дня 8 березня, святкування дня захисту дітей, з традиційним дитячим концертом, яскраві виставки малюнки дітей, проведення мастер – класів, конкурси та інші розваги. Кожен рік співочі родини села  – сім'я Гросул, Соколовських, Окольчишиних; приймають активну участь у регіональному фестивалі творчих сімей «Співоча родина» м. Вільнянськ.

Фото без опису

Михайлівський будинок культури приділяє значну роль в своїй роботі саме роботі з дітьми та молоддю. Дня спілкування з природою, концерти, виставки, конкурси, спортивні змагання. Саме для них створені умови самовиразитися: спортивні гуртки, любительські об’єднання, хореографічний колектив «Веселка», драматичний гурток «Здраствуйте», гурток розмовного жанру «Здраствуйте». Усі колективи будинку культури приймають участь у концертних програмах до свята «Таланти Михайлівки», який є підсумком роботи за рік. Ставлення до культури з боку місцевої влади високе, тому і виступати на сцені за честь!

Фото без опису

Жодна дитина в глядацькій залі і артисти не залишились в на новорічне свято  без подаруночка від Діда Мороза. Дякуємо, сільській раді, за цю казкову!!! І цю казку робимо ми з вами, адже РАЗОМ МИ – СИЛА! Працівники Михайлівського СБК докладають усіх зусиль, щоб жителі Михайлівської громади не відчували браку в культурному обслуговуванні. Масові заходи стали більш цікавішими, доступнішими масовому глядачу, сприяють патріотичному вихованню, формуванню суспільної моралі, задоволенню різнобічних запитів населення.

Фото без опису

Кожного дня двері Михайлівського СБК відкриті для дітей та дорослих, які приходять не тільки для того щоб виступити на сцені, але й щоб поспілкуватися в дружнім колі, залюбки приходять на репетиції. Працівники культури спостерігають дружбу дітей з різних шкіл, вони чекають цієї зустрічі і саме в нас діти можуть зустрітись і провести разом вільний час. Це і є нашою головною метою, щоб діти розвивалися, творчо зростали, мали опору і гарних друзів.

Відповідальна та наполеглива праця усіх нас, обов’язково принесе позитивні результати та творчі успіхи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора